Vad var Mona Sahlins Tobleroneaffär – Som började 1990

Av ”granskande” journalist – ”För folket mot makten”.

Det är väl så journalister ska jobba ?  Vi har hamnat i en demokratur idag , där journalister jobbar för makten mot folket.

+++ Lyssna gärna på Julia Caesar : Mediedrev – Vår tids häxprocesser ( youtube) +++

___________________________________

” I programmet berättar Expressens journalist Leif Brännström om avslöjadet av vice statsminister Mona Sahlins (S) långvariga och omfattande missbruk av riksdagens kontokort och hur hon sedan gång på gång ändrade sin historia om vad hon hade gjort när hon konfronterades med vad journalisten Leif Brännström grävt fram.

Till slut kom de allvarliga uppgifterna om Sahlins missbruk av skattebetalarnas pengar genom dessa ”räntefria lån”, i kombination med de uttalanden hon gjort där hon försökt trivialisera vad hon sysslat med, att tvinga fram hennes avgång.

Sahlin tog ”time out”, lämnade tillfälligt politiken och åkte på solsemester till Mauritius.

Dock skulle det inte dröja många år innan (S) ledning ansåg att Sahlins mediabild var tillräckligt rehabiliterad för att hon återigen skulle kunna ta plats i regeringen. Många människor tycktes nu ha glömt att skandalen handlade om betydligt mycket mer än chokladkakor och blöjor.

Men inte hade väl någon kunna tro att det skulle gå så långt att hon sedan blev partiledare och statsministerkandidat?

Sahlin sa vid den ökända presskonferensen i samband med hennes avgång att hon är ”baske mig ingen ohederlig person och jag är ingen fifflare”.”

 

DEL 2 :

 

” Den politiska skandal som med tiden trivialiserande kom att kallas ”Tobleroneaffären” hette i media vid tiden för skadalen antingen ”Sahlinaffären” eller ”Kontokortsskandalen”.

Hur kunde det bli så fel, att skandalen med tiden i många människors medvetanden kom att handla om en liten chokladbit, när Sahlins ”räntefria lån” i själva verket uppgick till tiotusentals kronor?

Det här måste röra sig om den mest lyckade PR-bedriften i Sveriges moderna historia och det märkliga är hur media okritiskt kom att hjälpa Sahlin att skapa denna grovt felaktiga bild av skandalen, hur direkta faktafel har tillåtits att stå oemotsagda trots att många ändå måste veta hur det egentligen förhöll sig.

Frågan nu är om svenskarna har glömt vad Sahlinaffären handlade om i tillräcklig utsträckning för att de ska tycka att hon passar som statsminister.”

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s