Stäng

Polis berättar om haveriet i Gottsunda-Kravallutrustad men stoppas av chef

Polisman dömer ut insatsen - Uppsala _ - http___www.unt.se_uppland_uppsala_

Lyssna här : http://rstts.readspeaker.com/cgi-bin/nph-readspeaker/b518796ca69f150649d628fcf390a274.mp3

 

Citat från : http://www.unt.se/uppland/uppsala/polisman-domer-ut-insatsen-4306461.aspx

Det hade inte inte behövt bli flera nätter med bränder och kastade stenar i Gottsunda/Valsätra i helgen. Det skriver polisens hundförare Erik som själv var på plats. Här är hans berättelse.

”Jag arbetar som polis i yttre tjänst i Uppsala och vill med den här texten förklara min syn på händelserna i Gottsunda/Valsätra. Jag kommer sannolikt att få en hel del ovett från polisledningen och en del kollegor, men det bryr jag mig inte om. Jag vänder mig främst till alla er laglydiga och skötsamma invånare nämnda stadsdelar. Ni utgör såklart den stora majoriteten av befolkningen i dessa områden. Ni har rätt att kräva att lugn och ro råder i era stadsdelar precis som i alla andra delar av staden.

Det har riktats kritik från olika håll mot polisens agerande vid oroligheterna, eller upploppen som det faktiskt är frågan om. Jag instämmer i viss mån i delar av kritiken.

I dag har tyvärr inte alltid polisen de resurser som krävs för att kunna genomföra en effektiv insats när det uppstår situationer som nu i helgen. Men det hade man den här gången.

Specialutbildade poliser från Stockholms SPT-organisation (kravallutbildade poliser) fanns på plats, ett antal polishundförare med sina polishundar, polisflyget med helikopter osv. Vi hade en väldigt bra resurs. Jag kan lova er att vi poliser som arbetar ute på fältet inget hellre vill än att skapa ordning och trygghet i området och lagföra gärningsmännen.

Vid händelser som de som nu utspelade sig i Gottsunda/Valsätra organiserar polisen sig med en inre stab. Det är denna stab tillsammans med polischef i beredskap som bestämmer de övergripande målen med insatsen. Man beslutade sig för en defensiv taktik, ingen konfrontation fick ske. Målet var ingen skadad personal eller skadade av de som brände bilar, kastade sten och molotovcocktails. Så långt allt gott, det är såklart bra att inga skadas.

Hur fungerar då en sådan taktik i praktiken och vad blir utfallet? Det betyder förstås att polisen håller sig på avstånd utanför området. Redan tidigt på lördagskvällen inkom uppgifter om att en handfull personer förberedde så kallade molotovcocktails och bunkrade upp med gatsten. I det här skedet hade man kunnat åka in och plocka bort stenarna och molotovcocktails och i bästa fall gripa personerna som förberedde sig. Det väljer man från polisen att inte göra.

I stället åker dialogpoliser upp till Gottsunda och pratar med några av de äldre, unga män, en del med kriminell bakgrund, med stort inflytande över ungdomarna i området. Man försöker förmå dessa att prata med ungdomarna om att de inte ska elda osv. Motkravet från ungdomarna blir som så många gånger tidigare, inga poliser ska vara i Gottsunda. Det är nu det börjar bli galet. Samhället i form av polisen lägger över initiativet till ordning och trygghet på ett antal kriminella unga män. Och accepterar kravet på att inga poliser skall vara i området. Hade jag varit kriminell så hade inte heller jag velat ha polisen i mitt kvarter.

Jag menar att med den resurs som fanns på lördagen hade man kunnat bringa lugn i området, gripa förövare och förhoppningsvis lagföra dessa. Det stora problemet är att vi poliser på gatan och människorna i staden inte delar samma lägesbild. Gottsunda/Valsätra är inte Rosengård, Rinkeby eller Tensta. Här är det fråga om ett tjugotal personer från lägre till övre tonår. Om inte vi, polisen, kan hantera dessa vem ska då göra det? Visst, det hade sannolikt blivit konfrontation och eventuellt till och med skador på både polis och upploppsmakare. Min fasta övertygelse är dock att det blivit lugnt ganska fort. Det kan inte vara så, att bara för att det finns en risk att det blir stökigt, så blir polisen passiv. Det kan inte heller vara så att bara för att man bor i Gottsunda så är man imun mot lag och ordning.

Jag satt själv i en polisbuss två kvarter från Bandstolsvägen, rustad i kravallutrustning och med min tjänstehund vid sidan. Därifrån såg jag den ena efter den andra svarta rökpelaren från brinnande bilar ringla sig mot skyn. Stadsbussarna vände vid Linrepevägen, alla som åkt buss från stan fick således gå genom hela Gottsunda för att ta sig hem. Det kändes inte bra, att på den gamla damens fråga om hur hon haltande skulle ta sig till andra sidan av Gottsunda svara, jag vet inte.

Där satt vi rustade med hjälm, benskydd, sköldar, brandsläckare och sjukvårdsmaterial. Till vilken nytta?

Jag kliver ur bussen för att sträcka på benen, då kommer det fram en kvinna med gråten i halsen. Hon är helt förstörd över att ligisterna åter igen vandaliserar hennes kvarter. Hur tror ni det känns att stå där rustad som en medeltida riddare och säga till henne att vi inte får ingripa? Tro mig det svider något vansinnigt i polissjälen.” ”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tillbaka till toppen
pspringare

The greatest WordPress.com site in all the land!

theutenberg

#theutenberg

säg att du skojar

satir för dig som borde veta bättre men inte kan titta bort

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Aktualia

En blogg om samtiden i Sverige.

Ekonomistas

Nationalekonomer om samhället, politiken och vetenskapen

Honesty for you

The truths you have the right to know about! No conspiracies, just facts!

Genusdebatten

där flera skribenter bjuder in till dialog om jämställdhet & könsfrågor

Lite mer Peppe

När 140 tecken inte räcker till

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Ladycobra's Blog

POLITISK KORREKTHET INTE BRA FÖR SVERIGE

Hänt i Sverige

Din guide till det senaste skvallret, nytt nummer ute varje dag 20:00

Genusnytt

Jämställdism - det jämlika alternativet mellan feminism ocn maskulism

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Varg i Veum

Problematiserar normen

Den fjärde Apan

De som blir arga över sanningen, är de som lever i en lögn

Affes Statistik-blogg

Statistik, politisk satir och betraktelser

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Spikharry's Blog

Sveket mot svenska folket

Cavatus's Blog

The situation in Sweden as regards freedom of speech

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

The Muslim Issue

"Muhammad was once a refugee taken in by the Jewish City of Medina. Within 5-years, he had driven out, executed, or enslaved every jew there."

Utpost Santo Domingo

Nyheter, vardagsbetraktelser och kommentarer från denna del av världen

No MSM News

Sidan ska uppdateras med nytt spännande innehåll. Tipsmail och mer info: nomsmnewssweden@gmail.com

%d bloggare gillar detta: