Krisen inom svensk polis och rättsväsende är total

 

 

Kära Inrikesminister

Krisen inom svensk polis och rättsväsende är total. Jag hoppas för alla i Sverige att ni kan lägga partipolitiken åt sidan och på allvar ta tag i dessa problem. Som jag ser det finns det tre stora saker att ta tag i.

För det första polisbristen. Den beror på ett antal saker men många kan åtgärdas ganska snabbt. Det är framförallt lön och arbetstidsvillkoren. Lönerna behöver höjas ordentligt, OB:n höjas och arbetstidsvillkoren blir betydligt bättre för de som jobbar skift. Lyssna på Polisförbundet, de har bra koll på vad som efterfrågas. Det är bara att inse att ni behöver skjuta till resurser till Polismyndigheten för att lösa detta, och det snarast. Alternativet kommer bli mycket dyrare på sikt.
Organisationsbristerna är en större fråga men här bör ni och polisledningen lyssna både på facken och på de forskare som faktiskt finns. Mycket behöver förändras för att personalen ska känna delaktighet och trivsel vilket är grunden för en bra verksamhet.

För det andra behöver statens syn på våld, hot och förolämpningar mot poliser ändras omgående. Idag är det lägre straff att misshandla en polis, ja ett slag i ansiktet är misshandel, än en vanlig medborgare fast det ska vara tvärt om. Dessutom förväntas vi poliser ta både verbala hot, glåpord och spott som ingen annan person skulle anse acceptabelt på sin arbetsplats. Här behöver domstolarnas tolkning av lagarna ses över och straffskalorna användas på ett mer offensivt sätt. Det är statens sätt att visa hur man ser på våld, hot och förolämpningar av demokratins försvarare.
Just nu är den synen från staten skrämmande dålig.

För det tredje måste det svenska straffsystemet ses över. Att i så stor omfattning använda ickebestraffande åtgärder som åtalsunderlåtelse, FU-begränsning och skyddstillsyn mot yrkeskriminella är nog inte vad majoriteten av svenska medborgarna vill. Jag fick lära mig att lagstiftningen ska spegla det allmänna rättsmedvetandet. Det vill säga att om majoriteten av befolkningen tycker att en sak ska vara olaglig ska lagstiftningen spegla det. Så är inte fallet idag med hur straff mäts ut.
Jag är medveten om att forskning visar att långa straff inte förhindrar brott men vetskapen om att vara straffri lär inte heller göra det. Fler kriminella som lever på sin kriminalitet behöver låsas in, inte för deras skull utan för brottsoffrens. Givetvis ska behandling erbjudas i stor utsträckning men missköts den i form av nya brott skall fängelse omedelbart bli påföljden.
Att dessa individer får fortsätta begå brott i så stor utsträckning utan att få något kännbart straff får fler och fler poliser att tappa lusten. Det spelar igen roll hur bra jobb polisen gör om resten av rättskedjan inte gör något åt dessa kriminella individer.

Så, kära Anders Ygeman. Bjud in resterande partier och försök göra något åt dessa frågor snarast innan poliskrisen blir så stor att det tar årtionden istället för år att åtgärda den. Här har du chansen att skriva in dig i historieböckerna, antingen som den som totalt raserade svensk polis eller som den som verkligen tog tag i problemen och räddade en av världens bästa poliskårer. Vilket arv vill du lämna efter dig?

Christian
IGV-Polis i Sundsvall

https://www.polisliv.se/kara-inrikesminister/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s