Vapen och knark smugglas in på rättspsyk

Skjutvapen, narkotika och knivar. Grovt kriminella kan nästan obehindrat smuggla in farliga föremål på de rättspsykiatriska regionklinikerna.

Mördare och våldtäktsmän. På de rättspsykiatriska regionklinikerna avtjänar flera av landets farligaste brottslingar sina straff.

– En väldigt stor del av våra patienter har begått mycket allvarliga brott, säger Jan Cederborg, verksamhetschef på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

Smugglar via post

Nu slår de tillsammans med fem andra stora rättspsykiatriska kliniker larm om att dömda brottslingar kan använda den vanliga posten för att smuggla in mycket farliga saker på klinikerna.

– Det handlar bland annat om narkotika. Det har vi upptäckt först i efterhand när patienterna redan drogat sig. På andra kliniker har det förekommit skjutvapen och här lokalt har vi faktiskt fått in en drönare ganska nyligen, säger Jan Cederborg.

Lagen står i vägen

Lagen tillåter nämligen inte att klinikerna automatiskt kontrollerar alla paket som skickas till de intagna. I dagsläget måste de söka tillstånd för varje försändelse de vill granska.

–  Jag tycker det vore väldigt mycket bättre om vi hade möjlighet att på ett enkelt sätt kontrollera all inkommande post för att säkerställa att vi inte får in olämpliga saker, säger Susanne Andersson, chefsöverläkare på Karsuddens rättspsykiatriska regionklinik.

– Vi skulle åtminstone vilja få klämma och känna på paketen, vilket inte är tillåtet idag, säger Jan Cederborg.

Svårt att tolka om lagen

De rättspsykiatriska klinikerna har försökt att få myndigheterna Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att tolka lagen på ett sätt som gör att de får granska fler paket utan att ansöka om tillstånd varje gång. Båda instanserna säger nej.

– Vi förstår att det är en bekymmersam situation men det krävs en lagändring för att de ska få granska all inkommande post, idag måste de söka tillstånd i varje enskilt fall, säger Linda Almqvist, biträdande chefsjurist på IVO.

Varför ser lagen ut som den gör?

– Lagen syftar till att skydda den enskilde och skapa rättssäkerhet. I det här fallet för patienterna, säger Linda Almqvist.

”Situationen är ohållbar”

Att i större utsträckning kontrollera posten med dagens lagstiftning ser klinikerna inte som ett alternativ.

– Om vi skulle granska allt idag och söka tillstånd varje gång skulle det krävas enorma administrativa resurser, det är inte möjligt, säger Jan Cederborg.

För personal, patienter och allmänhet menar de ansvariga på klinikerna att situationen i dagsläget är ohållbar.

– Mardrömsscenariot är att en patient får in ett vapen i kombination med droger, det är en situation som är potentiellt livsfarlig, säger Jörgen Bragner, verksamhetschef på Karsuddens rättspsykiatriska regionklinik.

Stort mörkertal

Samtidigt tror klinikerna att de bara upptäcker en bråkdel av det som patienterna smugglar in.

– Tyvärr. Med den möjlighet vi har idag så missar vi väldigt mycket, det är mer av en händelse om vi råkar öppna rätt försändelse, säger Jan Cederborg.

Nu står deras hopp till politikerna.

– Jag förutsätter att man är lyhörd för våra synpunkter och justerar lagen, säger Jan Cederborg.

SLÅR GEMENSAMT LARM

Landets största rättspsykiatriska kliniker; Karsudden, Säter, Vadstena, Sundsvall, Växjö och Stockholm larmar gemensamt om att dömda brottslingar på grund av dagens lagstiftning kunnat smuggla in:

  • Skjutvapen
  • Knivar
  • Narkotika
  • Brandfarliga vätskor
  • Drönare

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/domda-brottslingar-smugglar-in-vapen-med-posten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s