Stockholm + Göteborg + Malmö: 45 dödade 361 skottskadade Oslo + Köpenhamn + Helsingfors: 11 dödade 70 skottskadade

Tino på FB :

SVT: ”De senaste två och ett halvt åren har 25 personer skjutits ihjäl i gängrelaterat våld i Stockholm. Men bara två fall har klarats upp. I flera av fallen finns heller inte någon misstänkt gärningsman. Enligt polisens siffror ökar dödsskjutningarna för varje år i Stockholms län. De senaste fem och ett halvt åren åren har närmare 40 personer mist livet i gängrelaterat våld. Värst drabbat är norr- och södeort. På drygt fem år har antalet döda tredubblats”

Förra hösten jämförde SVT dödsskjutningar sen 2013 och skottskadade sen 2010 i nordiska städer. Totalt färre invånare hade de svenska städerna fyra gånger fler mord och fem gånger fler sårade än de nordiska huvudstäderna.

Stockholm + Göteborg + Malmö: 45 dödade 361 skottskadade
Oslo + Köpenhamn + Helsingfors: 11 dödade 70 skottskadade

Dödligt våld i Sverige har ökat igen till 1.05 per 100.000, ungefär dubbla 1950-60 talet men fortfarande en tredjedel under toppåren runt 1990. Orsaken är att vård och ambulans räddar fler, de flesta som skjuts dör inte längre vilket de gjorde förr. Dödligt våld är alltmer koncentrerat till invandrartäta förorter. Stockholms innerstad är fortfarande en av världens tryggaste medan mordnivå i förorter som Tensta, Rinkeby, Husby, Fittja etc ligger på amerikansk nivå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s