SR: ”Bara en tiondel av bränderna på Sveriges flyktingboenden har varit anlagda de senaste åren

SR: ”Bara en tiondel av bränderna på Sveriges flyktingboenden har varit anlagda de senaste åren. Den vanligaste orsaken till brand är olyckor.

Sedan 2012 har det varit 180 bränder på boenden för flyktingar och asylsökande. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tyckte att mediabilden av bränder på boenden var skev och ville ta reda på de verkliga orsakerna. – Vi tyckte att tidningsrubrikerna i höstas gav intrycket av att de flesta bränderna var anlagda utifrån…Enligt MSB:s sammanställning av bränderna är endast 11 procent anlagda utifrån. – Det vanligaste är olyckor, matlagningsrelaterat eller elrelaterat, mycket med mat och olja som tar eld och den typen”

Några var anlagda utifrån, så det är inte helt en myt. Hysteriker tolkade olycksbränderna som en organiserat terrorkampanj. Henrik Arnstad: ”Med tanke på att Sverige drabbats av nästan dagliga terrordåd så länge är det bra att Säpo nu agerar. Massmord, mordbränder, bombdåd” Arnstads vapendragare Anders Lindberg varnade: ”Vakna Säpo: terror pågår”

Förra veckan skrev Lindberg ”Östermalm hotar vårt Sverige mer än Husby”: ”Visst hotar stenkastare ordningen och polisen måste stoppa det som sker. Men när folket på Östermalm eller Danderyd, Lidingö och Täby smiter från miljarder i skatt hotar det i förlängningen hela den svenska modellen med gemensamt finansierad välfärd till alla.

De rikas livsstil och bristande laglydighet är ett större samhällsproblem än de fattigas eftersom de har större makt. Men när Sanandaji talar om ”stammar” som tar över och skapar egna lagar är det inte Östermalm han menar. Och när Eli Göndör skriver att polisens våldsmonopol är hotat handlar det om ”sharia-poliser” – inte fascistiska lynchmobbar på Sergels torg, nazister som öppet angriper folk eller att asylboenden systematiskt bränns ner”

En skillnad är att stenkastning mot polisen händer på riktigt medan fascistiska lynchmobbar på Sergels torg och att asylboenden systematiskt bränns ner är paranoida vanföreställningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s