Svenska Hijabis

Johannes Divinius återkommer med en ny text *** För en tid sedan fastnade min uppmärksamhet på en hemsida som kallas Svenska hijabis. Uttrycket låter underligt, åtminstone för mig som gammalsvensk.…

Jag kan uppriktigt sagt inte se vad som en svenskt med en hijab. Möjligen kan jag tänka mig att kvinnor med svenskt medborgarskap som bär hijab. Det är allt.

Studerar man uttrycket närmare på internet får man snabbt reda på att det syftar på ett svenskt teaterprojekt. Något som kallas communityteater. Med communityteater menas teater framförd av (ofta) amatörer, som driver något projekt i sitt närsamhälle, i syfte att skapa medvetenhet och motverka förtryck. Svenska Hijabis presenterar sig som ett projekt underifrån, som slår uppåt, mot förtryckarna. Inte desto mindre är de generöst finansierade av Svenska Postkodslotteriet. Gruppen har också erbjudits plats på Dramatens scen.

Svenska Hijabis illustreras med en stiliserad teckning på en smal muslimsk kvinna i hijab. I bakgrunden finns texten ”Svenska Hijabis” tvådelad i blått och gult. Ovanför kvinnan finns tre kronor, en symbol som ingår i det svenska statsvapnet. Denna symbol har projektet nu approprierat för sina syften. Ambitionen är att etablera idén om ”hijaben som ett verktyg i kampen för värdighet och respekt.” Ett av projektets syften är att låta ett antal unga muslimska kvinnor komma till tals. På projektets hemsida presenteras kvinnorna på följande sätt:

Benin, Ruhani, Maryam, Sarah och Shama. Fem vanliga unga kvinnor, fem svenska kvinnor med olika helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik, fem muslimska kvinnor med sjal omgärdade av ett samhälle som ser dem som ovanliga.

Läs mer från Källa: Svenska Hijabis

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s