SAKINE MADON Medier har visst vinklat, Virtanen

Publicistklubbens ordförande bekräftar i en ny rapport att vissa journalister anpassat sin rapportering för att inte gynna SD. Kan vi få en sansad diskussion om problemet nu?

Någon allomfattande ”mörkläggning” eller konspiration är det förstås inte frågan om. Men besvärande många journalister vittnar om fall där journalistiken glidit över i aktivism. Om detta skrev jag en kolumn i vintras, där jag refererade vad journalister berättat för mig efter att jag i sociala medier hade efterlyst vittnesmål.

Flera av journalisterna tyckte att ämnet var känsligt, och berättade bland annat om att det hade klippts bort delar ur reportage, att viktiga nyhetstips nonchalerats eller att relevanta publiceringar helt enkelt stoppats. Vittnesmålen kom från såväl de större redaktionerna som från lokala medier från norr till söder.

Jag blir påmind om deras berättelser när jag läser rapporten ”Migrationen i medierna” som Institutet för Mediestudier släppte i veckan. Där skriver Publicistklubbens ordförande Björn Häger ett avsnitt där han mycket riktigt konstaterar att en ”mediekonspiration”, där medie-Sverige skulle ha haft en överenskommelse att mörka problem med invandring, inte existerat.

Men journalistiken har ändå påverkats, menar Häger. När han inför valet 2010 intervjuade tjugosex chefer och ledande politiska reportrar på de stora medierna i Stockholm och Skåne, fick han höra att man ”håller tillbaka” för att inte bidra till ökad främlingsfientlighet. Det kunde handla om att välja bort granskning av hedersmord i valrörelsetider. ”Journalisterna vill inte bli anklagade för att gynna Sverigedemokraterna”, påpekar Häger.

 

http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/medier-har-visst-vinklat-virtanen-1/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s